Leraren

Ronnie Stevens, 2e dan (1968)

Ronnie (2e dan) is rijkserkend leraar aikido niveau 3. Ronnie is begonnen met aikido in 1984. Als tiener voelde hij zich direct aangetrokken tot aikido, met name ook door het non-destructieve karakter van deze krijgskunst.
Zijn eerste leraar, Ad van Dun, is ook zen-leraar. Aikido en meditatie zijn dan ook onlosmakelijk voor hem verbonden. Van 1987 – 2008 heeft hij getraind bij Edy Kamalski (5e dan) in Arnhem. Van 2012 – 2017 bij Piet Lagerwaard (6e dan) in Arnhem.

Ronnie zijn belangrijkste leraar is op dit moment Miles Kessler (6e dan) van The Integral Dojo. Hij heeft in januari 2018 een volle week bij Miles in Tel Aviv getraind, en volgt Miles als deze in Europa les geeft. Daarnaast traint hij ook bij Patrick Cassidy (6e dan) van Aikido Montreux en Thorsten Shoo (6e dan) van Sheishinkai in Frankfurt.

Leraar Talentontwikkeling Aikido Nederland (2016 – 2018)

Van 2016 tot 2018 maakte Ronnie deel uit van het vaste docententeam van Talentontwikkeling Aikido Nederland. Hier trainen kinderen en jongeren uit heel Nederland met elkaar, onder begeleiding van docenten van verschillende bonden. Hij is in 2016 door de technische commissie van de Aikdo Federatie Nederland aangesteld als jeugdcoördinator. Het laatste half jaar heeft Ronnie als onafhankelijk docent aan het team deelgenomen.

Rinske Gotink, 2e dan (1989)

Mijn naam is Rinske Gotink, geboren in Arnhem. Ik heb wat omzwervingen gemaakt en ben sinds kort weer teruggekeerd op het nest. Toen ik ging studeren in Maastricht, kwam ik bij de dojo van Rob Vinken terecht. Hier waren aikido, meditatie en zelfontplooiing verweven en waren de trainingen energiek en gevarieerd. Ik heb hier ook Miles Kessler en Patrick Cassidy ontmoet, die er frequent weekendstages geven. Na mijn studie heb ik drie maanden intern bij Miles Kessler in Israël getraind, en daarna onder hem mijn eerste dan gehaald in Maastricht. Hierna begon mijn reis langs meerdere dojo’s (Haarlem, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam) waar ik heb meegenomen wat resoneerde met wat ik zocht, en geleerd van wat confronteerde. Mijn tweede dan heb ik vorig jaar bij Patrick Cassidy in Zwitserland gehaald.

‘Aikido biedt wat je erin zoekt’

Wat me aanspreekt in aikido en wat ik graag wil delen met anderen is het geweldloze karakter: hoe kan je geweld voorkomen, en niet vermeerderen? Hoe reageer je als je onder druk wordt gezet? Hoe blijf je overeind zonder dat je jezelf of je principes geweld aandoet? Dat er geen kracht wordt gebruikt vind ik een extra voordeel (tegen een boom van een vent begin ik qua kracht immers niet veel). Maar bovenal ontstijgt aikido het winnen-verliezen idee. O’sensei zei al: “als er een winnaar is, is er een verliezer. En als er een verliezer is, is de strijd niet voorbij.” Ik ben van nature erg competitief ingesteld, en dit vormt voor mij de ultieme uitdaging. Aikido biedt wat je erin zoekt. Het kan een intensieve sport zijn waarin je je conditie en lenigheid traint, maar het kan even goed in alle rust en evenwicht beoefend worden.

In mijn lessen wil ik mijn passie voor verbinden, bewegen, op je lichaam durven vertrouwen, en jezelf leren kennen met je delen. Ik zal hiervoor mijn ervaring als mindfulnesstrainer gebruiken, maar ook het wapenwerk, en jiu waza (vrij bewegen) op muziek. Aikido heeft mij ontzettend veel moois gebracht en ik gun dat iedereen. Tot op de mat!!