Krachtige samenwerking in een wereld die veranderd

Bedrijfsworkshop op de Veluwe

Oktober, 2018

Afgelopen week had ik de eer een bedrijfsworkshop te mogen verzorgen voor de Omgevingsdienst OVIJ. Deze Omgevingsdiensten, die de uitvoering en handhaving van de milieuwetgeving als taak hebben, staan door de nieuwe wetgeving voor een enorme verandering. Om deze verandering in goede banen te leiden, werden de ‘Witte Beren’ van de verschillende afdelingen gedurende twee dagen op de Veluwe bij elkaar gebracht. Onder supervisie van Barbara Middelhof van Diep leerden ze ‘out-of-the-box’ te denken. Zij zijn de innovatoren in hun organisatie. Zij moeten de veranderingen in de praktijk gaan brengen, en in de toekomst samenwerken om de nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.

Op uitnodiging van Barbara heb ik een workshop verzorgd onder het thema ‘Krachtige samenwerking in een wereld die veranderd‘. Dit sluit geheel aan op de aikido-beoefening zoals ik die heb gevonden in mijn leraar Miles Kessler The Integral Dojo.

Gedurende een uur hebben we gewerkt aan het zoeken naar een gezamenlijk bewegen, invoelen van de ander, meebewegen, en sensitiviteit ontwikkelen terwijl je in contact bent met ‘de ander’.

Na een start van 5 minuten meditatie op het gras in de herfstzon onder een Veluwse boom, werd door de deelnemers al een enorme rust ervaren. ‘Fijn om even niets te hoeven’, en ‘ik hoorde bladeren ritselen, terwijl ik daar normaal nooit bewust ben’.

Na een uur lichaamswerk was de energie in de groep geheel veranderd. Zo’n simpele oefening als 5 minuten samen stil zijn creëert al gelijk een band. Eerst oefeningen om te gronden, letterlijk de grond te voelen. Daarna leren mee te bewegen met de ander, via een heel subtiel handcontact. Daarna het maken van contact en dan meebewegen als je onder druk wordt gezet.
Uiteindelijk bewustwording van perspectief. Hoe voelt het als de oefening wordt gedaan vanuit het ‘ik’-perspectief? Of het ‘het’-perspectief? Tenslotte het ‘wij’-perspectief. Door te werken met deze perspectieven ontstaat er een bewustzijn in het contact, en kan het contact zachter worden.

Van een groep die lacherig en oncomfortabel aan het werk ging, werd de energie getransformeerd in een uur tijd naar een groep die vanuit rust en bewustzijn genoot van de groepsdynamiek.

Op deze plek, in de Steeg, waar ik als meer dan 25 jaar kom om tot rust te komen, sloot ik met een gevoel van voldoening deze eerste workshop aan het bedrijfsleven af. Het voelde voor mij heel natuurlijk om mijn aikido-beoefening in te brengen in een groepsproces.

2022 © Copyright - Aikido aan de Rijn